söndag 27 juli 2014

Utomhusträning: Närsomhelst, överallt

Det är mycket utomhusträning nu. En fluga skulle man kunna säga. Och gissa om jag är glad för det. Det är inte så svårt att förstå. När jag i början av veckan var med i P4 Extra (lyssna här) fick jag frågan om vad fördelarna med utomhusträning är och det var inte svårt att svara på eftersom de är så många. För det första är det utomhus, och gillar man skog och natur så är detta perfekt. Att ligga på rygg och titta på himlen i en magmördare är bra mycket trevligare än att glo i taket hemma eller på gymet. Att stå på ett berg och kolla ut på havet eller en sjö och samtidigt göra knäböj eller jägarvila ger mig tusen gånger mer upplevelse. Tänk vacker utsikt och fågelkvitter i öronen.

För det andra är det väldigt enkelt. Du behöver knappt någon utrustning, bara dina vanliga gympaskor och träningskläder. Och många övningar som du redan kan och gör inomhus kan du plocka ut i naturen. Bänkar, stockar och kompisar blir till tyngder och motstånd. 
För det tredje är det gratis. Iallafall om du väljer att göra det själv eller ihop med några kompisar. Varför inte lägga in några styrkeövningar under din vanliga löprunda?  Och för det fjärde får du ljuset, vår bästa D-vitaminkälla. För ute går ju bra att träna även på vintern och om du tränar på dagtid får du dagsljus på nosen. 

Jag skulle kunna räkna upp många fler men stannar efter den sista och viktigaste fördelen: det är så jäkla roligt. Utomhus ger dig massa redskap i form av stockar, stenar, bryggor och pinnar. Utomhus begränsar aldrig, det finns inga väggar. Utomhus gör att du upptäcker nya platser, ställen och företeelser som du missat annars. Utomhus tar fram barnet i dig. 

Som idag på landet i Espevik. Vi var både barn och vuxna och alla kunde vara med efter sina egna förutsättningar. Att leka och tävla gjorde att vi orkade en hel timma i värmen. 100% träningsglädje och massor med svett (och flygfän).


Inga kommentarer: